top of page

Vi er nå i mål med Pilegrimsdugnaden

Publisert:

søndag 7. mai 2023

Vi er nå i mål med Pilegrimsdugnaden. Alle roder har blitt ryddet og mange merker har blitt justert/byttet ut. 


De siste ukene har vi gått hele strekningen gjennom Ullensaker, fra Arteid i sør til Risebro i nord. Vi fant en del morkne treskilt som vi byttet ut, dessuten har vi satt opp flere ny, flotte metallskilt som skal vise veien. 


Vurderer du å gå på leden i sommer?  Her er en liten beskrivelse av leden, hentet fra pilegrimsleden.no:


Begynn din vandring på Kløfta og gå mot Ullensaker kirke, også kalt Romeriksdomen. Den første kjente kirken på dette stedet ble reist på 1200-tallet og var viet St. Olav og døperen Johannes. 

Fra kirken fortsetter du på leden og vandrer nord-øst langs vakre åkerkanter og skog frem mot Jessheim. Her er jernbanestasjonen, nå kan du velge å reise hjem eller velge å vandre litt videre for så å komme tilbake til Jessheim stasjon – i dette turforslaget fortsetter du nå på pilegrimsleden og går til Raknehaugen, ca 3 km fra Jessheim.


Fra Jessheim til Raknehaugen følger du et av de eldste kjente veifarene mellom Oslo og Nidaros. Dette er hjertet av jernalderens Romerike – eller stammegruppen Raumenes rike. Etter at du har passert Raknehaugen kan du ta en avstikker til Hovin kirke. Selve gårdsnavnet Hovin kommer av at det var et gammelt maktsenter og kultsted fra førkristen tid, etter at kristendommen var innført ble den første kirken reist på Hovin. Dagens kirke er en tømret korskirke, som ble innviet i 1695. 

Ved Raknehaugen finner du også pilegrimsherberget på Haug gård. Ved Raknehaugen ligger det også tilrette til å ta seg et deilig bad på en varm dag! Du vandrer så tilbake til Jessheim stasjon hvor du tar toget hjem igjen.


Vi ønsker alle pilegrimer og turgåere en riktig god tur, enten dere skal gå kort eller hele veien til Nidaros!


bottom of page