top of page

Raknehaugspillet er tilbake!

Publisert:

fredag 19. mai 2023

Etter 25 års pause er det klart for nypremiere på Raknehaugspillet. Ambisjonen er - over tid - å kunne etablere seg blant de beste historiske spillene i landet. Målet i år er å selge 1 500 billetter fordelt på 5 kveldsforestillinger i perioden 14.- 18. juni. Les mer og kjøp billetter på www.raknehaugspillet.no.


Av Ole G. Hertzenberg, styreleder i Raknehaugspillet

Etter 25 års pause er det klart for nypremiere på Raknehaugspillet. Spillet ble nemlig satt opp sju år på 90-tallet – siste gang i 1998. Årsaken til at man måtte gi opp var dårlig økonomi, svak organisering og manglede støtte fra Ullensaker kommune. Nå har nye initiativtakerne sørget for å få en bærekraftig organisasjon på plass, det er framforhandlet en solid støttepakke fra kommunen og man har fått inn verdifull økonomisk sponsorstøtte fra næringslivet.

Blant de beste i landet?
Ambisjonen er at Raknehaugspillet - over tid - skal posisjonere seg blant de beste historiske spillene i landet. Intet mindre enn det. Men vi må - som alle andre - bygge stein på stein. Nå handler det om å levere en best mulig forestilling i midten av juni. Publikumsresponsen og det økonomiske resultatet vil vise om det er grunnlag for å jobbe mot «det hårete målet.»


Eldgammel tradisjon
Sankthansfeiring på Raknehaugen har lange tradisjoner. Kanskje ikke det historiske spillet. Men bygdas befolkning har trolig i flere hundrede år feiret midtsommer på Raknehaugen og det idylliske Ljøgodttjernet. Men da arkeolog Sigurd Jebsen Grieg startet utgravingen av haugen i 1939 (fullført i 1940) i jakten på Kong Raknes grav, ble det bråstopp. Den første kjente utgravingen av Raknehaugen ble for øvrig gjennomført i 1869/1870 - ledet av arkeolog Anders Lorange.

Først i 1991 ble tradisjonen med midtsommerfeiring på haugen tatt opp igjen. Det hele begynte på slutten av 80-tallet da Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF) ønsket et lokalhistorisk spill satt opp på Romerike. Initiativtakerne var klare på at prosjektet måtte sikres et bredt politisk fundament. Derfor ble det Raknehaugens Venner, som ble stiftet 4. mai 1991, som påtok seg arrangøransvaret. Med Solveig Friberg fra Mogreina som organisasjonen første leder.


Nordens pyramide
Raknehaugspillet settes opp 14. - 18. juni 2023 på Raknehaugen. Nord-Europas største gravhaug ble så langt man vet bygd i år 552, angivelig til minne om Kong Rakne som ifølge et gammelt sagn skal ligge begravet i den enorme haugen. «Nordens pyramide» omtales av landets mest kjente arkeologer som Akershus sitt, kanskje til og med landets, viktigste kulturminne.


Ny og forbedret utgave
I spillet danner Raknehaugen en majestetisk scene for dramatikken som utspiller seg Sankthansaften 1852, i en brytningstid preget av klassemotsetninger, framskrittets pris og umulig kjærlighet. Manusforfatter er, som på 90-tallet, Pål Mathisen (og avdøde Bjørn Martinsen). Men manuset er oppdatert og justert noe i et samarbeid med regissør Tore Østvang. Men temaene og handlingen er i hovedsak de samme som på 90-tallet.


Profesjonelle og amatører
På 90-tallet stod Vegard Storsve for musikken som ble framført av Ullensaker Spelemannslag. Han og spelemannslaget er med også i år, men det musikalske bidraget er i tillegg styrket med nyskrevet musikk skrevet av kapellmester Wollert Krohn Hansen (kantor i Ullensaker kirke, men også kjent som jazzpianist og komponist), På scenen har han med seg tre profesjonelle musikere. Ingrid Berg Mehus (fiolinist med bakgrunn fra alle genre og med erfaring fra den norske Grand Prix-finalen i 2019) spiller husmannsjenta Marit Gropa og Eirik Jahren Røine (student ved NSKI Høyskole - tidligere Norsk skuespillerinstitutt – og frilans skuespiller) spiller odelsgutten Lars Ljøgodt. Resten av skuespillerne er i stor grad rutinerte amatørskuespillere fra Ullensaker Teater. I alt vil det være mer enn 100 skuespillere og statister involvert i spillet. I tillegg kommer alt mannskap bak scenen, folk som styrer lyd & lys, rydder søppel, holder vakt, driver restaurant, kontrollere billetter osv. osv.


Høkerenkas Gjestehus
Premieren er onsdag 14. juni kl. 21.00, deretter spilles forestillingen torsdag kl. 21.00, fredag 16. og lørdag 17. kl. 21.30 og søndag 18. juni kl. 19.00. Det er inngått samarbeid med Herredshuset på Jessheim om å etablere en pop-up restaurant på sletta på sørsiden av haugen. På Høkerenkas Gjestehus, som man har kalt serveringsstedet, kan publikum innta middagen før forestilling og ta et glass med noe godt i pausen. Høkerenkas Gjestehus var et faktisk gjestehus på Gardermoen på midten av 1800-tallet. Stedet var kjent for å kunne tilby det aller meste av mat, drikke og eventuelt andre tjenester unge soldater og befal etterspurte. I spillet antydes det at Høkerenka nærmest drev en bordell, men det er kanskje å trekke det litt langt. Arrangørene har også inngått en avtale med restaurant Mirabel på Jessheim - som tilbyr sine gjester en pakkeløsning bestående av en to-retters gourmetmiddag m/drikke samt billett til Raknehaugspillet - det hele for den latterlig lave prisen av kr 999,-. Det er lagt vekt på å tilrettelegge disse tilleggsattraksjonene for at publikum skal få mulighet for en helaften på Raknehaugen.

Da gjenstår det bare å si:
Velkommen til sommerens vakreste eventyr!

Les mer om Raknehaugspillet - og kjøp billetter - på www.Facebook.com/raknehaugspillet og
www.raknehaugspillet.no

bottom of page